2012. december 26., szerda

Kefíres - Lángos

Bevásárlókosár:
60 dkg finomliszt
2 egész tojás 2 dl kefir
2,5 dkg élesztőt , 1 mokkáskanál kristálycukorral meleg tejben felfuttatunk.

Összedolgozzuk a hozzávalókat és egy olajjal összerázott nejlon zacskóban a hűtőbe tesszük.
Mielőtt sütnénk a lángosokat csak pár perccel előbb kell kivenni a hűtőből a tésztát és annyit veszünk el belőle, amennyit épp sütni szeretnénk.


2012. november 3., szombat

Wok - pulykamell - leveszöldséggel

Bevásárlókosár :

70 dkg pulykamell
 1 kg mirelit leveszöldség
fűszerek közül olyan wok fűszert választottam hozzá, melybe sok a fokhagyma....ha esetleg pont nincs a fokhagymás , grill fűszerek közül lesz.


Wok..még, hogy zsiradék nélkül... márakinek ))

Fölkockázom a húst , két kanál zsiradékon fokhagymás fűszerrel el kezdem pirítani...úgyis levet enged...nem kell hozzáönteni még esetleg egy kis fehérbort ;)
Körülbelül 15 perc múlva kezd lepirulni... most már lehet kevergetni, hogy a húsdarabkák mindegyik oldala megpiruljon....
Ráöntöm a mirelit leveszöldséget....a karfiol miatt szeretem ezt a legjobban ))
Most sózom, és fűszerezem mégegyszer
Nyakonöntöm 2 pohár vízzel ,...mire lefövi a levét pont megpuhul a zöldség...
Nem fog kiszáradni a hús, ugyanúgy mint a zöldborsós húsnál.
Rizzsel tálalom... és nem kell hozzá savanyúság.

2012. november 2., péntek

Kelkáposzta - frankfurti leves


Bevásárlókosár :

nagy fej kelkáposzta 
fél kilós vegyes-zöldség..tálcás
fél kiló krumpli
nagy pohár tejföl
valamint olyan és annyi " frankfurti virsli, amennyit csak szeretnél....sosem elég ))





Zöldséglevest mindig a felszeletelt sárga és fehérrépa megdinsztelésével kezdem, egy evőkanál zsírral. Két kanál olaj kellene alá.... de nem bírok ellenállni a házizsírnak..
Egy csipet sóval megszórva...addig kell a zsiradékon kavargatni, míg finom illatokat nem érzel ))
Csak most öntöm fel vízzel és darabolom bele a krumplit.a kelkáposztafejet félbevágva kezdem el szeletelni...

most adom hozzá a zöldfűszereket ... őrölt köményt két-három csipet..két.három babérlevelet. apróra vágott csokor petrezsejmet.
mikor már a krumpli is puha, beleszeletelem a " frankfurti virslit....
Rántást három kanál zsiradékra három kanál lisztet keverek,
kevergetve leveszem a tűzről. .. nem csak eloltom alatta a gázt ))
Két kiskanál pirospaprikát keverek a liszthez...
Nagy lángra veszem a leves alatt a lángot...megvárom azt a pár percet, míg felforr, és csak így a forró levesbe keverem a rántást....
Lejjebb veszem a lángot és belekeverem a levesbe még a nagy-pohár tejfölt.... közepes lángon további öt percig " összefőzöm

2012. október 22., hétfő

Piskóta - szilvás

7 dkg liszt
7 dkg vaj
7 dkg cukor
3db tojás
fél tasak sütőpor
1 kg. szilva


 A három tojást szétválasztom.A tojásfehérjékből kemény habot verek.
A három sárgájához kell adni a cukrot, a vajat, habosra keverem .Rámérem a lisztet és a sütőporral megszórom.Akár fakanállal elkezdem összekeverni, aztán kavarom át a robotgéppel. Laza mozdulatokkal hozzákavarom a fehérjéből felvert kemény habot, melyből laza - folyós tészta lesz.
Kivajazott tortaformába öntöm, és ráteszem a kimagozott, felcikkezett szilvát./ nem most kell nekiállni a szilvát megmosni, és feldarabolni, mert a "laza tészta belefárad ))


2012. szeptember 23., vasárnap

Tramini - borzselés gyümölcsök

35 dkg vegyes piros gyümölcs./ ha nincs idényes mirelitet is lehet használni.
1 citrom
2,5 dl tramini
10 dkg zselatin
5 dkg cukor

Nyeles lábasban 1 dl borhoz öntöm a citromlevet, beleáztatom a zselatint .
A boros zselatint kevergetve felforralom . Tűzről levéve elkeverem benne a cukrot, a maradék bort.Ráöntöm a formákba szétosztott gyümölcsökre és hűtőbe teszem

kelt tészta- pizzás


1 kg liszt
1 csomag élesztő
1 dl tej
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só25 dkg vaj, vagy ráma
1 nagy pohár kefir 
4 tojássárgája
fél dl olaj
Töltelék : 
25-30 dkg bacon 
25 dkg sonka 
olaj
pizzamártás 
25 dkg reszelt sajt.

A liszthez adom a felfuttatott élesztőt, a 4 tojássárgáját , sót, kefirt, a zsiradékokat és annyi langyos vizet adok hozzá, hogy közepesen kemény tésztát kapjak. 
Töltelék: Olajon megpirítom a kockára vágott bacont és a sonkát és így keverem össze a pizzakrémmel, és a reszelt sajt felével.
A megkelt tésztát hat cipóra osztom.Mindegyiket tepsi nagyságúra kinyújtom, megkenem őket a töltelékkel.3-3 rudat összefonok és egymás mellé teszem a tepsibe.Még kelesztem úgy negyed órát, majd alágyújtok és kis lángon kezdem a sütést.Fokozatosan emelem a hőmérsékletet a sütés vége felé megkenem egy kis pizzakrémmel és a reszelt sajt felével megszórva készre sütöm.

Torta - eszterházy .. csokipudinggal.

Bevásárlókosár:
Tésztához :
8 tojásfehérje
10 dkg liszt
25 dkg darált dió
25 dkg cukor
Krémhez:
1 csomag vaníliás pudingpor
fél liter tej
15 dkg darált dió
5 dkg cukor
Tetejére:
1 tojásfehérje
20 dkg porcukor
Csokimáz :
5 dkg étcsoki.. ez kb két kanál kakaópor
1 teáskanál étolaj

A tojásfehérjéket kemény habbá verem, hozzákeverem a lisztet, diót, cukrot.A masszát négy részletben sütőm ki a tepsi hátoldalán....sütőpapiron

Ez azért jó, mert a papiron kenem szét a maszát, és csak rá kell tenni a forró tepsi hátára, majd visszatenni sülni a tepsin a következő adagot.






Töltelék : az a verzió nem jó, hogy a kész pudinghoz keverem hozzá a 15 deka darált diót, mert az életbe nem lessz újra puding állagú....azaz " szilárd . A pudingporhoz keverem a cukrot és a diót.... ezt öntöm föl a tejjel majd készre főzöm....

mivel nem volt itthon vaniliás pudingpor...csak grizes... maradt a csokipuding megoldásként....

Ezért lett " sötét a töltelékem a vulágos barna helyett ))


A fehér hab:

Villával felverem a tojásfehérjét, miközben hozzáadagolom a porcukrot..... írja  a " nagykönyv....
Robottal vertem fel keményre a tojásfehérjét..majd hozzákanalaztam a porcukrot....szóval csak így értem el, hogy kemény , kenhető állagot kapjak

Két kanál kakaórort kevertem össze két kiskanál olajjal .....hosszában végighúztam kanálról a felmert folyékony kakaóport, majd fogpiszkálóval "meghúzgáltam a vonalakat..... mivel már-már megkötött a csokicsik, a pálcika végét visszamártogattam a csokimázba, és így másik csokicsikot tudtam húzni.



Palacsinta - töltelék

Túros-narancsos
25 dkg túró
2 evőkanál tejföl
2 evőkanál porcukor
4 evőkanál kristálycukor
1 csomag vaníliáscukor

Túrót összetöröm, hozzáadom a tejfölt a porcukrot.A narancsok héjából reszelek a túróhoz, majd húsvelőig hámozom, apróra vagdosom és szintén hozzákeverem .




Kenyérben sült - káposztás hal

4 szelet hal
40 dkg liszt
3 dkg élesztő
5 dkg húsos szalonna
1 tojás
20 dkg savanyú káposzta
5 dkg húsos szalonna

Fél deci tejben futtatom az élesztőt.Megdagasztom a kenyér hozzávalóit: maradék langyos tej, tojás, só,kockára vágott húsos szalonnával.A füstölt szalonnát felkockázom,lábosban kisütőm , hozzáöntve a savanyú káposztát, készre párolom.A halszeletekre elosztom a káposztát, betekerem a kinyújtott tésztával és sütőben megsütőm.

2012. szeptember 22., szombat

Joghurtos torta - Inciféle

Amennyiben nem sütök alája tortaformában piskótát, őzgerincformába is beleönthetem.
3 pohár joghurt
6 evőkanál cukor
1 csomag zselatin
1 csomag tejszínpótlopor
tej,
egy üveg befőtt, apróra vágva

1 doboz joghurtot 1 csomag zselatinnal felfőzök majdnem forrásig.Leveszem és belekeverem a cukrot, a többi joghurtot , a gyümölcsöt és a habot.
Átöntöm a formába, és kifagyasztom.

Bögrés - joghurtos

Bevásárlókosár:
4 tojás
2 pohár joghurt
1 pohár cukor
4 pohár liszt
1 pohár olaj
1 csomag sütőpor
1 csomag vaniliáscukor
citromhéj

A joghurtos poharat használom a cukor és a liszt kimérése.Az eredeti recept 2 pohár cukorral írja, de akkor nagyon édes volt a piskóta.Behelyettesítettem 1 csomag vaniliás cukorral, és így ehetőbb lett.
Gyümölcsös joghurttal is lehet, de akkor inkább olyan műízű lett....ropogott a fogam alatt az " E betű )) Összekeverem a hozzávalókat , a végén szórom...  rá az apróra vágott idénygyümölcsdarabokat....másnak lemegy sütés alatt a tészta aljára... nekem ezt csak belenyomkodással működik. Közepes tepsiben,..amely legalább 40 X 20 -as. Közepes lángon sütöm.

Bögrés - kefires

1 tojás
2 pohár kefir
2 pohár porcukor
4 pohár liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaniliáscukor
másfél deci olaj

A hozzávalókat összekeverem és csak a végén kell beledobálni a vágott diót, mazsolát, apritott gyümölcsöt.Közepes tepsiben sütöm, közepes lángon.

Muffin - pizzástekercs

50 dkg liszt fél dl olívaolaj
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
1 evőkanál oregáno
25 g élesztő
2-3 dl langyos víz
Feltétje :
pizzakrém
20 dkg szeletelt sonka
20 dkg szeletelt sajt
olívabogyó

A lisztbe szórom a sót,cukrot,oregánot, és rámorzsolom az élesztőt.A langyos vizet és az olajat el kezdem hozzáönteni miközben kézzel összegyúrom a tésztát.Fél órát kelesztem.
A megkelt tésztát átgyúrom és két cipóra osztom.Kinyújtás után megkenem a pizzakrémmel és rárakom a sonka- sajtszeleteket .Megszórom a karikára vágott olívabogyóval, majd feltekerem a töltött tésztát.3-4 centisre felvágom és a papírral bélelt muffin-formákba helyezem.A másik cipót ugyanígy megcsinálom.



Káposzta - dinsztelt

1 fej fehérkáposzta
1 fej vöröshagyma
5 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál 10 %-os ecet
1 teáskanál só
2 teáskanál őrölt kömény

 Egy nagy lábasban közepes lángon karamellízálom a cukrot , világosbarna masszáig.Ráöntöm a köményt, és amint megérzem az illatát, ráöntöm a szeletekre vágott vöröshagymát, és pár percig együtt pirítom állandó keverés mellett. Hozzáöntöm a csíkokra vágott káposztát, megsózom és körülbelül harminc percig gyakori keverés mellett párolom.Ekkor hozzáadom az ecetet és további tiz perc alatt készre párolom.

Bőrös malacpecsenye titka:
1- 1,5  kg malaccomb
fél liter tej
2 gerezd zúzott fokhagyma
só, őrölt bors-kömény
Sütéshez:
3 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 -1-1,5 kg héjas krumpli

A malac bőrös felét másfél centinként bevágom.Fűszerekkel bedörzsölöm, nem kihagyva a sót.
Pácolás: a tejbe belekeverem a fokhagymát és úgy teszem bele a húst, hogy a bőrös rész kiálljon a tejből.Egy éjszakát hagyom pácolódni.
Másnap reggeli sütés: A húst a bőrös felével lefelé teszem a tepsibe.Mellészeletelem a vöröshagymát, és a fokhagymát.Kis lángon 4 órán át sütöm.
Mellé teszem a héjas krumplikat és nagy lángon, további fél órán át készre sütöm.

Pite - húsos töltelékhez.

50 dkg liszt
3 tojás
2 dl víz
kis kanál só
15 dkg zsiradék - vaj vagy margarin
Tejfölös-tojás a kenéshez

Muffin - csokis-lekváros

15 dkg liszt
fél csomag sütőpor
12 dkg olvasztott vaj
10 dkg étcsokoládé
2 tojás
30 dkg savanykás lekvár
csipet só

Az olvasztott vajba , míg meleg beletördelem a csokit.Kicsit várok, míg meghűl ráöntöm a lekvárt, a lisztet és a sót.Miután összedolgoztam, lazán belekeverem a felvert tojásokat.

Muffin - túrós

Bevásárlókosár :
                                                               30 dkg túró
                                                                 3   tojás /  két körtét vágtam bele
fél csomag sütőpor
1   1 csomag citromos vaníliás-cukor
1   evőkanál vaj
2   evőkanál gríz
2   evőkanál liszt
2   evőkanál cukor

A 3 tojássárgáját kikeverem a felolvasztott vajjal és a cukrokkal.Hozzáadom a lisztet és a grízt, végül lazán belekeverem a 3 tojás keményre felvert tojásfehérjét, valamint az apróra vágott gyümölcsöket.

/ sok a fél kiló túró