2012. szeptember 22., szombat

Bögrés - kefires

1 tojás
2 pohár kefir
2 pohár porcukor
4 pohár liszt
1 csomag sütőpor
1 csomag vaniliáscukor
másfél deci olaj

A hozzávalókat összekeverem és csak a végén kell beledobálni a vágott diót, mazsolát, apritott gyümölcsöt.Közepes tepsiben sütöm, közepes lángon.

Muffin - pizzástekercs

50 dkg liszt fél dl olívaolaj
1 evőkanál só
1 evőkanál cukor
1 evőkanál oregáno
25 g élesztő
2-3 dl langyos víz
Feltétje :
pizzakrém
20 dkg szeletelt sonka
20 dkg szeletelt sajt
olívabogyó

A lisztbe szórom a sót,cukrot,oregánot, és rámorzsolom az élesztőt.A langyos vizet és az olajat el kezdem hozzáönteni miközben kézzel összegyúrom a tésztát.Fél órát kelesztem.
A megkelt tésztát átgyúrom és két cipóra osztom.Kinyújtás után megkenem a pizzakrémmel és rárakom a sonka- sajtszeleteket .Megszórom a karikára vágott olívabogyóval, majd feltekerem a töltött tésztát.3-4 centisre felvágom és a papírral bélelt muffin-formákba helyezem.A másik cipót ugyanígy megcsinálom.



Káposzta - dinsztelt

1 fej fehérkáposzta
1 fej vöröshagyma
5 evőkanál kristálycukor
1 evőkanál 10 %-os ecet
1 teáskanál só
2 teáskanál őrölt kömény

 Egy nagy lábasban közepes lángon karamellízálom a cukrot , világosbarna masszáig.Ráöntöm a köményt, és amint megérzem az illatát, ráöntöm a szeletekre vágott vöröshagymát, és pár percig együtt pirítom állandó keverés mellett. Hozzáöntöm a csíkokra vágott káposztát, megsózom és körülbelül harminc percig gyakori keverés mellett párolom.Ekkor hozzáadom az ecetet és további tiz perc alatt készre párolom.

Bőrös malacpecsenye titka:
1- 1,5  kg malaccomb
fél liter tej
2 gerezd zúzott fokhagyma
só, őrölt bors-kömény
Sütéshez:
3 fej vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
1 -1-1,5 kg héjas krumpli

A malac bőrös felét másfél centinként bevágom.Fűszerekkel bedörzsölöm, nem kihagyva a sót.
Pácolás: a tejbe belekeverem a fokhagymát és úgy teszem bele a húst, hogy a bőrös rész kiálljon a tejből.Egy éjszakát hagyom pácolódni.
Másnap reggeli sütés: A húst a bőrös felével lefelé teszem a tepsibe.Mellészeletelem a vöröshagymát, és a fokhagymát.Kis lángon 4 órán át sütöm.
Mellé teszem a héjas krumplikat és nagy lángon, további fél órán át készre sütöm.

Pite - húsos töltelékhez.

50 dkg liszt
3 tojás
2 dl víz
kis kanál só
15 dkg zsiradék - vaj vagy margarin
Tejfölös-tojás a kenéshez

Muffin - csokis-lekváros

15 dkg liszt
fél csomag sütőpor
12 dkg olvasztott vaj
10 dkg étcsokoládé
2 tojás
30 dkg savanykás lekvár
csipet só

Az olvasztott vajba , míg meleg beletördelem a csokit.Kicsit várok, míg meghűl ráöntöm a lekvárt, a lisztet és a sót.Miután összedolgoztam, lazán belekeverem a felvert tojásokat.

Muffin - túrós

Bevásárlókosár :
                                                               30 dkg túró
                                                                 3   tojás /  két körtét vágtam bele
fél csomag sütőpor
1   1 csomag citromos vaníliás-cukor
1   evőkanál vaj
2   evőkanál gríz
2   evőkanál liszt
2   evőkanál cukor

A 3 tojássárgáját kikeverem a felolvasztott vajjal és a cukrokkal.Hozzáadom a lisztet és a grízt, végül lazán belekeverem a 3 tojás keményre felvert tojásfehérjét, valamint az apróra vágott gyümölcsöket.

/ sok a fél kiló túró